Să ne păstrăm identitatea, conservând tradiţiile...
"Tradiţia adevarată e singura merinde sufletească"
- Liviu Rebreanu.

În cadrul activităţii de Identificare tradiţii şi valori culturale s-a urmărit:


  • Crearea unei baze de date digitală – subactivitate care a constat în culegerea de date, mijloace de înregistrare a datelor, stocarea şi prelucrarea datelor;
  • Achiziţionarea şi utilizarea unui soft pentru formatare QR - 100 de obiecte de port fiind identificate cu poveştile lor, stocate şi codate prin softul QR.

Culegerea datelor s-a realizat, în principal, în cadrul unor deplasări tematice pe raza judeţului Bihor. Aceste deplăsari s-au efectuat de către echipe de câte 3-4 membri ai proiectului cu scopul de a colecta datele despre portul popular şi alte obiecte şi valori culturale. Astfel, o primă deplasare s-a realizat în zonele Aleşd-Vadu Crişului-Şuncuiuş-Munteni (Valea Dumii) şi Remeţi, iar a doua deplasare s-a făcut în zonele Albeşti-Beiuş-Roşia-Meziad-Vaşcău-Coleşti-Chişcău. Am mai cules date şi de la persoane deţinătoare de obiecte de port din zonele Tinca, Cărpinet, Salonta, Barcău, Voivozi, Damiş, Bratca, Aușeu, Gheghie, Borod, Lugaș, etc.

Am fost primiţi cu braţele deschise de către persoanele deţinătoare de obiecte tradiţionale, cu care vorbiserăm în prealabil înainte de a le vizita şi cărora le mulţumim cu plecăciune pentru disponibilitatea de timp, de informaţii oferite şi cărora le adresăm felicitări din inimă pentru zestrea culturală valoroasă pe care o deţin. Aş aminti câteva nume, precum doamnele Blaga Mărioara, Ana, Ecaterina Dan, Zoţ Ecaterina – care a decedat între timp: Dumnezeu s-o odihnească în pace, Dem Mariana, Gaşpar Lucreţia, Bidilean Rodica şi Alexandra, Moş Rodica, Petruş Simona, Lucreţia Flutur, George şi Larisa, Bogdana Stanojevic etc.

Baza de date este în corelaţie strânsă cu tehnologiile QR folosite.

Codul QR (quick response code) este un cod de bare care poate fi citit de smartphone-uri şi care oferă acces rapid la diverse informații, precum un site web, un anumit text, o imagine, un logo, etc. Aceste coduri nu doar că oferă acces rapid la diverse informații, dar şi le stochează, cum ar fi adresele URL, textele, etc, fiind totodată și mult mai ușor de folosit în navigarea pe internet de pe mobil.

Folosind un soft generator de coduri QR s-au creeat fiecăruia dintre cele 100 de obiecte identificate coduri atribute fiecărei poveşti; se poate păstra astfel istoria obiectelor moştenite în familie din generaţie în generaţie. Textul pentru formatare este expus în limba română, dar şi în engleză, pentru a facilita către turiştii străini promovarea obiectelor de port popular şi a celorlalte obiecte culturale identificate.

Codurile se pot printa în orice dimensiune dorită şi atașată de orice piesă vestimentară a portului popular sau orice obiect cu tradiție populară dintre cele identificate. Astfel la anumite festivaluri, expoziții de port popular sau pur şi simplu pe stradă, atunci când va fi purtat, persoanele vor putea descoperi, dacă vor dori, povestea acelui costum, simplu, doar scanând cu camera foto a smartphonului, codul QR aparținător acestuia.

Galerie foto: